Omgevingswet en doorontwikkeling team VTH
Team VTH
Om de dienstverlening aan de gemeente te kunnen waarborgen is het noodzakelijk om mee te (kunnen blijven) gaan met veranderingen in de nabije en wat verdere toekomst. Om te bepalen wat nodig is om de kwaliteit van de dienstverlening te blijven garanderen is door een extern bureau een onderzoek gedaan. Met het op peil brengen van VTH zijn incidentele kosten gemoeid en een verhoging van de structurele kosten. Deze kosten zijn opgenomen in de kadernota en de begroting. Bij de besluitvorming over de laatste zal duidelijk worden of de benodigde middelen beschikbaar worden gesteld.
Omgevingswet
De (verwachte) invoeringsdatum van de Omgevingswet alsmede de aan de Omgevingswet gekoppelde Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is een half jaar verplaatst naar 1 juli 2022. Ondanks dat het uitstel van de invoeringsdatum ervoor zorgt dat er meer ruimte is ontstaan, is het van groot belang om de vaart niet te verliezen. De VNG adviseert daarom de gemeenten dan ook om zoveel mogelijk vast te houden aan de planning waar 1 januari 2022 de einddatum was.
Het college en de ambtelijke organisatie hebben hun inspanning daar ook op gericht. Om het proces rondom de Omgevingswet handen en voeten te geven, heeft de gemeente aan een onafhankelijke adviesbureau gevraagd om haar te begeleiden bij de implementatie van de Omgevingswet en voor het opstellen van een Plan van Aanpak Omgevingsvisie, Plan van Aanpak Omgevingsplan en beleidskaders voor participatie.
Plan van Aanpak Omgevingsvisie en Omgevingsplan - In dit Plan van Aanpak wordt beschreven hoe gemeente Ouder-Amstel de omgevingsvisie en het omgevingsplan de komende tijd gaan opstellen. Het opstellen van deze stukken wordt projectmatig en in nauw overleg met het college, raad en inwoners gedaan.
Participatienota - De participatie is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. Bij het opstellen van de bijbehorende instrumenten (omgevingsvisie, omgevingsplan) is het daarom ook een vereiste om een goed participatieproces te doorlopen. De gemeente Ouder-Amstel is in samenwerking met diverse betrokkenen gestart met het opstellen van deze nota. De participatienota biedt praktisch en overzichtelijk weer wat de ambities en afspraken van de gemeente Ouder-Amstel zijn qua participatie. Ook geeft het weer hoe je inwoners, initiatiefnemers goed kan betrekken bij zijn initiatief. De Participatienota wordt ook projectmatig in nauw overleg met het college, raad en inwoners opgesteld en kent zijn eigen planning en voorbereiding.
Adviescommissie Ruimtelijke kwaliteit - Op grond van de Omgevingswet is de gemeente verplicht om een commissie in te stellen, die adviseert over de aanvragen om een omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit, met betrekking tot een monument. Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt verdwijnt de formele basis waarop de welstandscommissie (bouwverordening) en de erfgoedcommissie (erfgoedverordening) nu adviseren. De VNG heeft een model verordening opgesteld voor de instelling van één nieuwe adviescommissie. De model verordening wordt benut om een raadsvoorstel voor te bereiden.