Inburgering
De nieuwe wet inburgering gaat per 1 januari 2022 van kracht. De voorbereidingen voor de invoering van de wet zijn in volle gang, in nauwe samenwerking tussen Ouder-Amstel, Uithoorn en Duo+. Voor wat betreft de leerroutes maakt onze gemeente gebruik van de leerroutes van Amsterdam. Naast de drie wettelijk bepaalde routes, heeft gemeente Amsterdam gekozen voor een vierde route, de B1-route mbo. Het aanbod bestaat uit:
B1-route, een route gericht op taal en participatie.
B1-route mbo, gericht op uitstroom naar een entree-opleiding of mbo2.
Onderwijsroute (jongeren tot 28 jaar) gericht op uitstroom naar mbo3, hbo en wo.
Zelfredzaamheidsroute (z-route) gericht op maatschappelijke participatie, voor wie de onderwijsroute of B1-route buiten bereik ligt.
Ook gemeente Amstelveen heeft een meeliftregeling in de aanbesteding van de leerroutes opgenomen. Zij kopen de B1-route en de Z-route in en liften voor de onderwijsroute mee met Amsterdam. Eind 2021 wordt bekend aan welke partijen de opdracht wordt gegund. Vanwege het korte tijdsbestek maakt onze gemeente in eerste instantie gebruik van het aanbod van gemeente Amsterdam.
Lokaal wordt zoveel mogelijk met bestaande contractpartners samenwerkt om het lokaal georganiseerde aanbod voor statushouders vorm te geven. De wet vraagt onder andere dat statushouders gedurende minimaal een half jaar financieel worden ontzorgd en dat de gemeente de financiële zelfredzaamheid van statushouders stimuleert en een doorgaande lijn van opvang tot inburgering creëert. Dit goed organiseren en afstemmen op het regionale aanbod vraagt de nodige ambtelijke inzet waarbij momenteel gekeken wordt wat haalbaar is binnen de huidige capaciteit.